Georges Leekens az új szövetségi kapitány!

Magyar- Belga menedzserek hozták Pestre az új szövetségi kapitányt Budapest — Nagy meglepetésre a belga Georges Leekens (68) lett a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – „megelőzve” a posztra esélyesnek tartott portugál Paulo Sousát (47), a dán Morten Olsent (68) és az olasz Marco Rossit (53). A hátterét, a kapcsolatrendszerét nézve azonban már nem olyan furcsa a szerződtetése, hiszen magyar menedzserek segítségével került kettő plusz fél éves szerződéssel hazánkba. Ráadásul a honi futballszövetség (MLSZ) már régóta érdeklődött a tréner iránt, aki korábban a belga, a tunéziai, valamint az algériai válogatottat is irányította. Az MLSZ vezetőivel évek óta jó viszonyban és kapcsolatban vagyunk. Már 2013-ban, Pintér Attila kinevezése előtt is megkerestek minket, hogy érdeklődjenek az általunk képviselt Georges Leekensről. Akkor azonban volt szerződése a belga edzőnek – árulta el lapunk érdeklődésére Békeffy Gábor. Most ismét felhívtak bennünket, hogy informálódjanak Georges jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A román válogatottól és Egyiptomból is volt ajánlata, ő azonban a magyar kapitányi felkérésre mondott igent.

A menedzseriroda, amelynél egy másik magyar, Békeffy Gábor (49) is dolgozik, már a 70-es évektől, még játékoskora óta együtt dolgozik a belga futballszakemberrel.

– Még a szüleink, Bognár György és Békeffy Jenő kerültek kapcsolatba Georges Leekensszel, az ő segítségükkel szerződött 1972-ben a ­Bruges-be, akkor még játékosként– nyilatkozta Békeffy Gábor a Blikknek. – Azóta már a második generációban dolgoznak vele együtt a családjaink, remek viszonyban vagyunk.

Az elmúlt években többször is volt érdeklődés Magyarországról iránta, ám most alakult úgy a helyzet, hogy össze lehetett hozni a szerződést. A magyar válogatott élére kapitány kellett, megkerestek minket, Leekensnek pedig éppen nem volt munkája. Örülünk, hogy megállapodtunk. Bízunk benne, az irányításával sikeres lesz a csapat.

A november 9-én rendezendő luxemburgi és a 14-én esedékes Costa Rica elleni hazai felkészülési meccseken még Szélesi Zoltán (35) megbízott kapitány dirigálja a gárdát, ­Leekens ezután veszi majd át az irányítást.