Bebeto

A 22 éves szenegáli Bebeto meghatározó játékosa a Kecskemét labdarúgócsapatának

A 22 éves szenegáli Bara Mamadou Lamine Ndiaye meghatározó játékosa a Kecskemét labdarúgócsapatának, 16 bajnokin öt gólnál tart. Afrikából Olaszországba, majd Svájcon át Magyarországra vezetett az útja (az NB I-ben először Kaposváron futballozott), de története egész más, mint a legtöbb afrikai játékosé, akik a mélyszegénységből keresik a kiutat. A KTE támadója értelmiségi családból származik, édesapja politikus. Nem mellesleg Bebeto egy futballiskolát is működtet.

Édesapám egyetemi professzor volt, aztán politikai pályára lépett, oktatásügyi miniszter lett, később miniszterelnök-helyettes, nem szenvedtünk hiányt semmiben” – mesélte a Nemzeti Sportnak a róla szóló portréban, kedvenc kecskeméti presszójában kapucsínóját kortyolgatva Bara Mamadou Lamine Ndiaye, vagy ahogyan a hírös városban is népszerű, Bebeto.

Nagyon szeretem az apámat, de ő sem más, mint a többi politikus. Ugyanúgy hazudik. Ez a politika sajátja. Amíg a szavazatod kell, ígérnek fűt-fát, amint megszerezték, eltűnnek. Csak az érdek vezérli őket, ötven évig akarnak hatalmon maradni. Apám pártja két éve veszített a választáson, úgyhogy már nincs kormányon, és csak remélni tudom, ez a politikai felfogás változik Szenegálban” – mondott sommás véleményt a politikáról a csatár.

„Én mindenesetre szeretnék példát mutatni – folytatta a kecskeméti labdarúgó. – Úgy élni, úgy viselkedni, hogy azt mondják, Bebeto jó ember. Itt, Magyarországon is, ahol afrikai futballista vagyok, akinek integrálódnia kell, és otthon, Szenegálban is. A nagypapám falujában kétszer jártam eddig, nincs víz, áram, az egy másik valóság. Persze fájdalmas vele szembesülni, az ott élők mégis boldogok. Én azért próbálok segíteni nekik. Ahogyan segítem a futballiskolámat is. Én vagyok az alapítója, az elnöke, kilencvenhat gyereket képeznek az edzőink. Svájcban magam is elvégeztem egy edzői tanfolyamot, megvan a képesítésem, hogy tizenegy-tizenkét éves gyerekekkel foglalkozzam.”

Bebeto még sokáig futballozni akar, akár Olaszországban is, ahol elkezdődött légiós karrierje. Tizenöt évesen szúrták ki Szenegálban, az alacsonyabb osztályú Teramo után a Lazio korosztályos csapatában is eltölthetett hat-hét hónapot, Teramót újból érintve igazolt a harmadosztályú Giulianovába, legjobb meccsét azonban az Inter ellen vívta 2011-ben, immár luganóiként: két gólt szerzett, egyet fejjel, egyet ollózva.